• Szerelt táblás homlokzatburkolat szakkivitelezés

    Szerelt táblás homlokzatburkolat szakkivitelezés

    Gólyafészek Bölcsőde - Budapest, XVII. kerület (Rákosmente)

  • Székház felújítás - felelős műszaki vezetés

    Székház felújítás - felelős műszaki vezetés

  • Energiatakarékos lakóház építés (FMV)

    Energiatakarékos lakóház építés (FMV)

  • Építészeti műszaki tervezés

    Építészeti műszaki tervezés

  • Új üzemcsarnok - építési műszaki ellenőrzés

    Új üzemcsarnok - építési műszaki ellenőrzés

  • Belsőépítészet - tervezés és kivitelezés

    Belsőépítészet - tervezés és kivitelezés

  • Épületasztalos - szaktervezés és szakkivitelezés

    Épületasztalos - szaktervezés és szakkivitelezés

  • Lakatos - szaktervezés és szakkivitelezés

    Lakatos - szaktervezés és szakkivitelezés

  • Bútorasztalos - szaktervezés és szakkivitelezés

    Bútorasztalos - szaktervezés és szakkivitelezés

  • Épület felújítás, korszerűsítés

    Épület felújítás, korszerűsítés

    Műemléki rekonstrukció - tervezés és kivitelezés

  • Új irodaház - építési műszaki ellenőrzés

    Új irodaház - építési műszaki ellenőrzés

  • Új borászat - építész projektmenedzsment

    Új borászat - építész projektmenedzsment

  • Műszaki ingatlankezelés, épületkarbantartás

    Műszaki ingatlankezelés, épületkarbantartás

  • Új üzemcsarnok - építési műszaki ellenőrzés

    Új üzemcsarnok - építési műszaki ellenőrzés

  • Szakkivitelezés - felelős műszaki vezetés

    Szakkivitelezés - felelős műszaki vezetés

  • Új családi ház - építészeti műszaki tervezés

    Új családi ház - építészeti műszaki tervezés

Mezőgazdálkodási naptár 6. jegyzet

2014.02.05.

Időszerű tennivalók - február 1. hete (az év 6. hete)

.

     Mezőgazdálkodási naptár 6. jegyzet

.

Időszerű tennivalók - február 1. hete (az év 6. hete)

.

Ezidőtájt már szinte folyamatos tevékenységünknek mondható az üvegházban (hobbiházban) vagy fűtött fóliasátor alatt a vetésünk és a kikelt növénykéink gondozása. Persze azért a nagy ügybuzgalomban ne feledkezzünk meg a tárolt terményeinkről sem. Égyébiránt pedig a növényvédelemre is föl kell készülni. Az előző jegyzetekben is megemlített tervek alapján már nézelődhetünk a megfelelő szakboltokban a szükséges  készítmények beszerzése dolgában.

Amennyiben a keményebb fagyok már nem akadályozzák, akkor lassan kezdhetünk cihelődni a gyümölcsfák és a szőlő metszéséhez is, fontolva haladó gazda módjára, első körben átgondolva a feladatot, no és persze az is lényeges, hogy a munkához kapcsolódó eszközök karbantartása, a szükséges szerszámélezési munkák se maradjanak el..

.

Haszonkert

Az üvegházban vagy a fűtött fóliasátorban, amennyiben csak hónapos retket hajtatunk, akkor bőven elegendő lehet a 14 - 15 Celsius-fokos hőmérséklet. Éjszaka viszont ettől még 4 - 5 Celsius-fokkal kevesebb is megteszi. A borúsabb, ködösebb napokon pedig 10 - 12 Celsius-fok a megfelelő. Ugyanakkor az szintén lényeges, hogy a rendszeres szellőztetésről még ilyen napokon is gondoskodni kell.

Ha úgy adódna, hogy a nagy hideg okán a karalábé kiültetését még elodázni szükséges, akkor célratörőbb, ha a kifejlett palánták visszatartását nem alacsony hőmérséklettel, hanem inkább kis mértékű víz elvonással oldjuk meg. Mert a hidegen tartott palánták a kiültetés után magszárba szökkennek.

Ha van, akkor a sárgadinnye palántáinkat ötleveles korban, a negyedik levél fölött csípjük vissza. A szaporítóládába tűzdelt (átültetett) paprikapalántákat ültessük át 8 - 10 cm-es cserépbe vagy tápkockába. Ez a munka praktikusan akkor időszerű, amikor a palánták már árnyékolják egymást.

A fűtetlen fóliasátorba szánt fejessaláta palántákat tűzdeljük (ültessük) át 5 x 5 cm-es tápkockákba. Viszont itt még arra is ügyeljünk, hogy a kis növénykék szik alatti szárrésze kerüljön csak a talajba. Ugyanis a mélyen tűzdelt saláta jellemzően igen vontatottan fejlődik. Az a jó tűzdelés (átültetés), ha a növénykék úgymond billegnek. A tűzdelés után három napig 12 - 16 Celsius-fokos hőmérsékletet tartsunk.

Mindezek mellett még nyugodtan folytathatjuk a paradicsom és a paprika magvetését hideg hajtatásra. Viszont az fontos, hogy a hajtatóburgonyát most már feltétlenül időszerű előcsíráztatni. Még valami, a sárgarépamagvakat is csíráztassuk a vetés előtt, mert ezzel a kelést 7 - 10 nappal rövidíthetjük.

Lényeges még, hogy a szabadföldi paradicsom szikleveles palántái nappal 14 - 18, éjjel viszont 11 - 13 Celsius-fokot igényelnek. A január közepi fejeskáposzta palántáinkat már tűzdeljük át 5 x 5 cm-es térállásba, vagy 6 x 6, illetőleg 8 x 8 cm-es tápkockákba. Hőmérsékleti igényük 16 - 18 Celsius-fok. Ide talán annyit még, hogy a tápkockákat alaposan öntözzük be, és majd később se engedjük kiszáradni őket.   

A vörös- és kelkáposzta palántáinkat is az iméntiekhez hasonlóan tűzdeljük. Viszont ha még nem vetettünk belőlük, nos most még nem késő. Továbbá ajánlott már a legkorábbi kiültetésű karalábé vetését is megkezdeni. Négyzetméterenként úgy 12 g magot vessünk a korai, fehér fajtákból. Kelésig 18 - 22 Celsius-fok a hőmérséklet igényük.  

Ezenkívül a korai karfiol palántáit tűzdeljük 5 vagy 7 cm-es tápkockába. A tűzdelés nélküli nevelésre most már javasolt vetni rövid tenyészidejű karfiolfajtákat, a korai termesztésre úgy 3 - 4 g mag szükségeltetik belőlük négyezetméterenként.

Továbbá a fűtött palántanevelő helyiségben már elkezdhetjük vetni a legkorábbi szabadföldi kiültetésű fejes salátát is. Ebből négyzetméterenként úgy 1,5 - 2 g mag szükséges. Vetéstől a kelésik ők 16 - 20 Celsius-fokot igényelnek. Kelés után nappal már 8 - 12, éjjel pedig 6 - 7 Celsius-fokkal is beérik.

A fentiek mellett azért ki ne maradjon, hogy amennyiben az időjárás engedélyezi, akkor a jó szerkezetű talajon akár elvethetjük a petrezselymet. Úgy 25 cm sortávolságra, nedves talajon kb. 1 - 2 cm mélyre. Végezetül pedig mág annyit, hogy amenyiben van ilyenünk, akkor nézzük végig a fólia alatti hónaposretek ágyásunkat. Amennyiben palántadőlést észlelnénk, akkor ne késlekedjünk, hanem távolítsuk el a fertőzött növényeket.

.

Szőlőskert

A legutóbbi, az 5. jegyzetben körüljártuk néhány gondolat erejéig a szőlőlugast a téli fagyok vonatkozásában. Javaslom, hogy folytassuk még ezt a témát, és tekintsük át valamelyest ebben a jegyzetben az esetleges fagyok utáni nevelés dolgát.

A fagyok utáni nevelésről: amennyiben a fagycsapról egy vesszőt neveltünk, függőlegesen felkötjük és a kifakadó hajtásokból a zöld hajtás lekötözésének segítségével kettő, sőt akár négy kart is kialakíthatunk. Ha kettő vesszőt húztunk le a fagycsapról, akkor kettő törzset és kettő kart is kialakíthatunk, és rajtuk akár már bőséges termést is kaphatunk.

A fagykárok után bátran adhatunk nagyobb terhelést, mert a gyökérzet (ritka kivételektől eltekintve) jellemzően épen marad. A gyökérzet elfagyása inkább csak a hótakaró nélküli, komolyabb nagy teleken, és a saját gyökerén lévő szőlőnél következhet be. Nagyobb mértékű gyökérfagyás nem gyakori, a legutóbbi komolyabb eset 1928/29 telén fordult elő.

Abban az esetben, ha a fagycsapról csak egy vesszőt neveltünk és ez nem elég hosszú, akkor a zöldhajtásokból csak az alsó szintet képezzük ki. A vesszők felső részén pedig kettő erőteljes hajtást hagyjunk.

Nagyobb tőkeforma visszafagyásakor (ha a fagycsapról kettő vesszőt neveltünk) az első évben kettő törzset és szálvesszőt hagyjunk, és a hajtásokat a támberendezés teljes hosszában neveljük. Majd a következő évben újabb kettő törzs és kettő kar meghagyásával tovább folytathatjuk a tőkenevelést.

Ha nem hagyunk fagycsapot, a tőke alsó részéről seprőszerűen törnek elő a hajtások. Ilyenkor feltétlenül válogatnunk kell. A helyreállítás érdekében az első évben négy hajtást hagyjunk meg, még abban az esetben is, ha a további neveléshez csupán kettőre lenne szükség. A gyökérzet táplálására ugyanis nagyobb lombtömeg kinevelése az ajánlatos.

A következő évben kettő törzs, kettő kar meghagyásával kezdhetjük a tőke újraalakítását. Idevonatkozóan az lényeges tudnivaló még, hogy a tőkék fagy utáni kinevelésekor a hajtásokat fokozott gonddal kötözzük, mert rendszerint hízottak és könnyen letörhetnek. Különösen hamar károsodhatnak például a több éves tőkerészekből előtörő hajtások. Idősebb tőkerészeket fűrésszel vágjuk vissza. A seb széleit éles oltókéssel vagy kacorral simára faragjuk, majd oltóviasszal kenjük be.

A lugas helyreállítása, ifjítása: a helytelenül nevelt lugas karjait, törzseit visszavágjuk, és az elfagyott tőkékhez hasonlóan megifjítva újraneveljük. A nagyobb terméskiesés elkerülése végett, csak részletekben, a tőkék egy részét ifjítsuk. Amennyiben a karokon a vesszők növekedése gyengül, de alulról erőteljes hajtások képződnek, akkor új karokat neveljünk. Az efféle újranevelés, ifjítás ugyan átmeneti terméskieséssel jár, és némi fáradozással is persze, de utánna viszont a szőlőlugasaink mindezt bőven meghálálják, hiszen többet teremnek és szépen díszlenek majd.

Végezetül még egy gondolat, mivel hamarosan a metszés lesz a fő munka a szőlőskertben, és a metszés a legkényesebb dolog a szőlő munkái közül, amelynek helyes végzéséhez szükséges bizonyos minimális szaktudás, ezért a következő jegyzetekben ezzel a témával is némileg részletesebben fogalkozunk majd.

.

Borászkodás - pincemunkák

Az előző, 5. jegyzetben már nekiveselkedtünk, hogy áttekintsük a borászkodás, a bor tárolására alkalmas helyiségek és a borkezelés eszközeinek a tárgykörét. Javaslom, hogy a jelen jegyzetünkben is folytassuk még ennek az összetett témának a rövid áttekintését.

A borkezelési eszközökről I.: az alapvető főszabály most is érvényes, miszerint: bort csak tisztán szabad kezelni! Ezért aztán minden olyan edénynek, eszköznek stb., ami a borral valamiképp érintkezik, annak bizony tisztának kell lennie.

A nem tiszta vagy szennyeződött edénytől, eszköztől a borunk bizony akár könnyen borvirág gombával, ecetbaktériummal vagy egyeddel fertőződhet meg, illetve hamar szagot kaphat. Ezért mindenkor lényeges, hogy a használat előtt, illetve után is egyaránt mossuk ki tiszta vizzel és szikkasszuk meg a használt eszközöket, a vödröt, a lopót, a gumicsövet stb.

A gumicsövet, a lopót lehetőleg mindenkor úgy akasszuk fel, hogy a víz kicsepeghessen belőle. A gumicső belsejében még körültekintő és gondos kezelés mellett is keletkezhetnek repedésdek, amelyekben penész telepedhet meg, ezért a gumicsövet időnként ajánlott kicserélni új csőre. A borkivétel után a lopót is mindig gondosan mossuk el, na hagyjuk, hogy a bor beleecetesedjen, mert így káros ecetsav-baktériumokat vihetünk a borba. (Folytatása a következő jegyzetben olvasható.)

. 

Gyümölcsöskert

Mostanság, ha az időjárás engedi, akkor nyugodtan folytathatjuk a fatisztogatási munkákat, például a kártevők és a kórokozók jól látható áttelelő alakjainak a megsemmisítésével. Vágjuk le a galagonyapille kis hernyóit tartalmazó, 2 - 3 összeszáradt levélből álló kis hernyófészkeket, és az aranyfarú pille telelő hernyói által készített, nagy hernyófészkeket.

Ajánlott eltávolítani azokat a vesszőket is, amelyeken a gyűrűspille (nomen est omen = név végzet, név intő) gyűrű alakban elhelyezett tojáscsomóit felleljük. Megtehetjük még ezenkívül azt is, hogy megkeressük a fák törzsén és a vastagabb ágain a gyapjaspille taplóra emlékeztető tojáscsomóit. Éles késsel szedjük le, vagy itassuk át petróleummal, hogy a tojásban lévő lárvák elpusztuljanak.

Idevonatkozóan fontos teendő még a monília áttelelését szolgáló, a fákon maradt, összezsugorodott, megkeményedett gyümölcsök, az úgynevezett gyümölcsmúmiák leszedése. A meggy-, és a kajszi fák kezelésekor a fákon maradt száraz virágokat is szedjük le, mert ezek is a monília kórokozójának áttelelési helyei. A leszedett, levágott fertőzött részeket pedig ajánlott mielőbb elégetni.

Mivel hamarosan a metszés és a kapcsolódó munkálatai lesznek aktuálisak a kertben, ezért azok számára, akik ilyen munkát eddig nem végeztek, vagy úgy vélik, hogy még nem elég hozzáértőek ezen a téren, nos az ő részükre, illetve a gyakorlottabbak számára ismétlés gyanánt a vonatkozó metszési módokat is áttekintjük majd a következő jegyzetekben.

.

Díszkert

A begóniák a fényigényes növények közé tartoznak, sötétben bizony elsatnyulnak. Mérsékelten meleg helyiségben tartsuk őket, amint azonban virágoznak, onnantól bizony még több fényt és nagyobb meleget kívánnak. A Begonia boweri Nigramarga: alacsony növésű, hálás növény. Akkor mutat igazán szépen, ha lapos, ovális vagy háromszög alakú cserépbe több tövet ültetünk. 

A Nigramarga virágai aprók, rózsaszínes fehérek, nem is túl feltűnőek, egyszerűen szépek. A virágzó növényt körülbelül kettő hétig javasolt tartani 12 - 14 Celsius-fokos hőmérsékleten, majd csak ezután vigyük őt melegebb helyiségbe. Mihelyst elvirágzott, akkor már bátran vihetjük némileg hűvösebb helyre is, például: a világos előszobába. Virágzást követően úgy egy hónapig csak nagyon mérsékelten öntözzük.

Idevonatkozóan, ha már az öntözés szóba került, akkor az még tudnivaló, hogy csak lágy esővízzel vagy forralt vízzel ajánlott öntözni őt. Az a legjobb, ha az öntözővíz pH-ja 4 - 4,5. Ezt praktikusan úgy érhetjük el, ha egy ötliteres üveg aljára harmadáig (hansági osli) tűzeget teszünk és erre forralt vizet vagy esővizet öntünk, majd leszűrjük, és állni hagyjuk.

Télen kevesebb vizet igényel, elegendő úgy kéthetente megöntözni, ha a növényt 10 Celsius-fokos hőmérsékleten tartjuk. Amennyiben viszont ettől magasabb hőmérsékleten, 20 - 22 Celsius-fokon, irodában vagy nappali szobában van, akkor ajánlott hetente egyszer megöntözni. Ez esetben az javasolt, hogy inkább műanyag, mint agyagcserépben tartsuk.

Fontos még az is, hogy a túlöntözés a gyökerek rothadását, majd a növény pusztulását okozhatja. Arra is figyeljünk még, hogy a virágot vagy a leveleket közvetlenül ne érje a víz. Ez praktikusan megoldható, ha a hosszúcsőrű szobanövény öntözőkannát használjuk.

.

Bevált módszerek, praktikus ötletek, hasznos javaslatok

(Ezúttal a haszonkert témakörében)

Társítva előnyösebb: az úgynevezett vegyesművelés szorgalmazásáról, előnyeiről gyakorta hallani szakmai (és nem szakmai) körökben, illetve olvasni lehet róla különböző szaklapokban, szakkönyvekben és szakirányú honlapokon.

Álljon most itt egy európai (osztrák) szakmai ajánlás az alábbi előnyös társítási módok felsorolásával: egy sor spenót mellé egy sor retket; egy sor bokorbab mellé karalábét és salátát vegyesen, a karalábé után póré következhet; sárgarépa és hagyma egymás melletti sorokban; egy sorban felváltva gumós zeller és karfiol; egy sor cékla mellett egy sor hagyma felváltva káposztával vagy bokorbabbal; uborka mellé sárgarépát vagy salátát lehet ültetni, mellé paradicsomot salátával vagy sárgarépával vegyesen.

Előnyös növénytársítások: következzen most néhány hazai (magyar) telepítési javaslat, azzal a rövid közbevetéssel, hogy a lehetőségek ezzel a fölsorolással bizony korántsem érnek még véget. Az I. változat: 1. sor: spenót; 2. sor: retek; 3. sor: saláta; 4. sor: sárgarépa; 5. sor: hagyma. A II. változat: az ágyás közepén lévő sorba zöldborsót, majd kétoldalt az 1. sor: káposzta vagy sárgarépa; a 2. sor: vöröshagyma vagy póré.

A hagyma elűzi a répalegyet, ezért ha a hagymát és a sérgarépát egymás mellé ültetjük, akkor mindkét növényt megvédjük. A hagymát károsító hagymalégy ugyanis nem kedveli a répa közelségét. A retek pedig segíti a spenót növekedését.

Ne ültessünk viszont egymás mellé: petrezselymet és salátát; vöröshagymát és fokhagymát; káposztaféléket és hagymát; uborkát és retket; póréhagymát és zöldborsót; vöröshagymát és zellert; sárgarépát és zellert; sárgarépát és retket; céklát és spenótot; céklát és sárgarépát. Ne ültessük a paradicsomot vöröskáposzta vagy cékla után.

A paradicsomok termete: hamár az imént fent a záró mondatban a paradicsom is szóba került, akkor foglalkozzunk vele még egy gondolat erejéig. A termesztett paradicsomfajtáink növekedési típus szerint kettő nagy csoportba oszthatók: ezek pedig az úgynevezett determinált és folytonos növekedésű fajták. A determinált fajtákra jellemző, hogy a fő hajtásuk 3 - 5 virágfürt után befejezi a növekedését és virágfürtben záródik a hajtás. Determinált fajták egyik csoportjába tartoznak a törpe típusú fajták; ezek különösen zömök alkatúak, mert az ízközeik rövidek.

Vannak még az úgynevezett féldeterminált fajták is. Erőteljes, nagy bokrot képeznek, a két fürt között általában két levél található. A folytonos növekedésű faják szára az egész tenyészidő alatt növekszik, így a növény igen hosszúra megnő, szára elfekszik. Ilyen fajták termesztése szántóföldön nem, csak a házikertekben jöhet szóba, mert ezek termesztéséhez támaszrendszer szükséges. Elsősorban a hajtatási fajták ilyenek.

A váz nélküli fólia: a szabadföldi növények körülbelül kettő héttel korábban érnek be, ha úgynevezett váz nélküli fóliát húzunk föléjük. Ezt a következőképpen készíthetjük el: kettő, egymástól 120 - 130 centiméterre húzott párhuzamos bakhát közé ültetjük vagy vetjük a növényeket, amelyet földdel rögzítünk.

A fólián előzőleg 5 - 5 centiméteres távolságokra 1 - 1 centiméter átmérőjű lyukakat készítünk. A lyukakon bejut az öntözővíz, valamint az esővíz egy része, és így megoldható egyúttal a szellőzés is. Amikor túl meleg az idő, vagy már nagyon elgyomosodott a fólia alatt a talaj, akkor leszedhetjük a fóliát, amely aztán majd újabb lehűléskor, illetve a gyomlálást követően ismét visszahelyezhető.

A váz nélküli fólia különösen jó hatású lehet a dinnyefélék és az uborka termesztésénél. Mivel erre a célra vékonyabb fólia is megteszi, így ez a módszer gazdaságos, ha úgy tetszik, akkor költséghatékonynak is nevezhető. Egyébiránt pedig, akár érdemes megpróbálni a fátyolfóliás takarást is, amelynek az átszellőzése sokkal jobb, mint a műanyag fóliáké, ezért a fátyolfóliát nem szükséges kilyuggatni.

A hidegágy: üveggel, fóliával takart ágyak, ládák, edények - a hidegágyak, amelyeket védett, napos helyen tartunk. Így nappal akár 30 - 35 Celsius-fokra is fölmelegedhet bennük a levegő. Amikor a nap lenyugszik, ezeket az edényeket védett, meleg helyiségbe kell vinni.

Az ágyásokat pedig szalma-, zsák- vagy gyékénytakarással védhetjük meg, nehogy a napközben fölhalmozódott meleg hamar elillanjon. Ez szükséges is, mert akár a legkisebb rés is elegendő lehet ahhoz, hogy a meleget jól megtartó pára elszökjék, és a védeni szándékozott növényzetünk az ágyakban lefagyjon.

A szóban forgó hidegágyakban természetesen egészen korai termésre nem számíthatunk. A hidegágyba vethetők: a káposztafélék, a zeller, a korai uborka, a spárgatök, a görögdinnye, a paradicsom, a paprika és a saláta.

.

.

Budapest, 2014. február 05.

Jó egészséget, a mezőgazdálkodáshoz jó erőt és sok sikert kívánva,

Tisztelettel üdvözli:

Tuba Imre  okl. építész építőmester,

hobbi kertész és szőlész borász gazda

.

.

Befejezésül pedig egy kis kultúrmisszó

avagy következzen egy magyar irodalmi verses költemény

.

Rónay György - A kert

.

A b.-i vonalon, két állomás közt, körülbelül egyforma távolságra mind a kettőtől, van egy kis kert.

Mindössze néhány négyzetméter, és a leglassúbb vonat ablakából is mindössze néhány másodpercre látszik.

Se tanya, se kunyhó, se őrház nincs a közelében.

Semmi, csak ez a kert, tavasztól őszig virágban.

Valaki eljön valahonnét, talán kilométerekről, és fölássa a földet.

Magokat szór, palántákat duggat.

A kert a legnagyobb aszályban is virít: valaki eljön valahonnét és megöntözi a növényeket.

Kút nincs a közelben; talán kilométerekről hozza a vizet, kora hajnalban vagy késő este; mert a kertben soha nem látni senkit.

Semmi mást, mint a virágokat.

Kié lehet ez a kert ott a sínek mentén: ez a maroknyi virág a le-lecsapodó mozdonyfüstben?

 Kinek lehet fontos, hogy aki a világnak azon a pontján kinéz a vonat ablakán, tavasztól őszig virágot lásson?

Mindenesetre van egy ember, akinek fontos.

Akinek az a fontos, hogy a virágait lássák, és nem az, hogy tudjanak róla.

Egy Névtelen, aki a világnak azon a parányi pontján évről évre új lapot ír a virágaival egy Kódexba, amelyet még a leglassúbb személyvonat ablakából sem olvashatni tovább egy-két másodpercnél.

De aki olvasta, sosem felejti el.

Az tudja, hogy van legalább egy pontja a világnak, ahol évről-évre kivirul ugyanaz a kert, ugyanannak a névtelen szorgalomnak a szeretetében.

.

(Rónay György)

.

.  

vissza

Kapcsolat

.

.

Tuba Építész Iroda

+36308207304

tubaepiteszmester@gmail.com

Tuba Építészmester Kft.

.

.

Szakmai működési terület:

Budapest és Pest vármegye

.

.

Id. Tuba Imre   (1947 - 2020)

okl. építész építőmester,

óraadó építésztanár,

építész vezető tervező,

épületingatlan vezető szakértő,

építészmérnök műszaki ellenőr,

építőipari felelős műszaki vezető,

regisztrált építőipari kivitelező

.

.

Ifj. Tuba Imre

igazgató,

okl. mérnök

.

.

Dr. Hodosy Tanácsadó Kft.

drhodosykft@gmail.com

ingatlan és építési jog

.

Hírek

Megosztás