A ház- és lakásfelújítások elsődleges célja az energia megtakarítás

2012.11.16.

Az épületfelújítást tervező tulajdonosok több mint fele a fűtésszámláját csökkentené, de csak kevesen kérik ki építész szakember véleményét például arról, hogy mivel és hogyan szigeteljék lakásukat, házukat.

 

A ház- és lakásfelújítások elsődleges célja az energia megtakarítás 

 

A Knauf Insulation magyar leányvállalata által elvégzett fölmérés során megkérdezett magyar családiház-tulajdonosok 54 %-a energia megtakarítás, vagyis a fűtésszámla csökkentése miatt fogott bele a felújításba, és csak ezt követően volt szempont a kényelem (36 %), valamint az ingatlan esztétikai állapotának javítása (30 %).

A felújítás során a családiház-tulajdonosok közül ablakcserét 35 % hajtott végre, fűtéskorszerűsítést 29 %, homlokzati, tető-, padlásszigetelést 28 %, tetőfelújítást, illetve ezek kombinációját 25 % végzett az épület energiahatékonyságának javítása érdekében.

A többi között még az is kiderült a fölmérésből, hogy a felújítás megtervezéséhez csak a tulajdonosok egyharmada vesz igénybe építész, épületgépész szakembert.

A megfelelő építőanyagok és termékek kiválasztásában pedig már csak 10-ből 2 megrendelő kéri építész építőmester szakember segítségét.

A fölhasználásra kerülő szigetelőanyagok kiválasztásánál jellemzően nem a minőség, hanem az ár a döntő. Az épületfelújítók pedig többnyire ezirányban sem az építész építőmester szakemberek, hanem kereskedők véleményét kérik ki, akik általában nem építésügyi szakértők is egyben!

A fölmérés szerint 100-ból mintegy 60 családi lakóház homlokzat-szigetelését végzi építőipari szakkivitelező vagy generálkivitelező, a fennmaradó 40 lakóépületen ezt a munkafázist is a tulajdonos saját maga végzi el.

 

 

vissza