Az építőipari rezsióradíj

2013.07.26.

2013. július 1-től az építőiparban nem lehet alacsonyabb rezsióradíjat ajánlani 2.383,- forintnál a közbeszerzési eljárásokban.

 

 

Az építőipari rezsióradíj minimumról 

 

 

Jelenleg az irreálisan alacsony árak az építőipari lánctartozások egyik fő kiváltó okai, így a probléma felszámolására tett intézkedések segíthetik a szektor jövőjét.

2013. július 1-től az építőiparban nem lehet alacsonyabb rezsióradíjat ajánlani 2.383,- forintnál a közbeszerzési eljárásokban. Ez azt jelenti, hogy ennél alacsonyabb ajánlati árat nem szabad figyelembe venni, mert az aránytalanul alacsony árnak minősül.

Az építőipari körbetartozások egyik fő oka az ágazatban alkalmazott irreálisan alacsony ár, mivel az ajánlattevők minden lehetséges módon igyekeznek egymás árajánlata alá ígérni.

Ennek az egyik további következménye például a fekete munka is, ami végső soron a tisztességes építőipari vállalkozások piaci esélyeit csökkenti vagy lehetetleníti el.

2013. április 9-én jelent meg az a kormányrendelet, amely az építőipari lánctartozás megakadályozását hivatott elősegíteni. Eszerint közbeszerzési eljárások során nem lehet a már fent említett 2.383,- forint / fő / óra ár alá menni az ajánlattétel során.

Ezt az összeget szakmai konszenzussal alakították ki, amely magában foglalja mindazokat a költségelemeket, amelyek minimálisan szükségesek egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez, ugyanakkor tartalmazza minimálisan elvárt eredményt is.

2013. július 1-től megkezdett közbeszerzési eljárásokban tehát a fent körülírt minimális rezsióradíjat kell alkalmazni, magyarul ennél nem lehet kisebb összeget tartalmazó ajánlatot benyújtani, mert az már aránytalanul alacsony árnak minősül.

 

 

 

vissza