Elektronikus építési napló (e-építési napló)

2013.09.18.

A 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerint az építési naplót 2013. október 1. után induló építőipari kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni.

  

 

Elektronikus építési napló 

 

Az építési naplót a 2013. október 1-ét követően induló építőipari kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni. De akik 2013. október 1. előtt már papíron kezdték el az építési napló vezetését, azok papír alapon be is fejezhetik.

Egy építési beruházáshoz (az eddigi esetleg több papír alapú építési napló helyett) csak egy elektronikus építési napló fog tartozni. Az e-építési napló könnyen olvasható, a bejegyzések, a módosítások, és a javítások is követhetőek.

Továbbá megszűnik az építés kivitelezés megkezdéséhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség és tudomásul vételi eljárás.

Az építtető és a fővállalkozó kivitelező irányítási, összehangolási és ellenőrzési feladatai egyszerűsödnek. Az építőipari kivitelezés teljes folyamata nyomon követhető, akár távolról is figyelemmel kísérhető az egyes építkezések készültségi foka, vagy az éppen folyó építés kivitelezési tevékenységek.

Az átláthatóbb, megfelelően dokumentált építőipari kivitelezés segíti az alvállalkozók kifizetését, elősegíti a lánctartozás megfékezését, javítja a kisvállalkozók jogbiztonságát, elősegíti a jogviták lezárását.

A témával kapcsolatban további lényeges tudnivaló, hogy az elektronikus építési napló (e-építési napló) bárhonnan, a nap bármely szakában és egyidejűleg több szereplő számára is elérhető.

Az alkalmazás számítógépet és internetkapcsolatot igényel. Nem szükséges semmilyen programot megvásárolni, sem pedig telepíteni hozzá. Átmeneti internet-hozzáférés hiányában lehetőség lesz offline (internet kapcsolat nélküli) elektronikus építési naplóvezetésre is, maximum 3 naponkénti kötelező internetes feltöltéssel.

Az offline e-építési naplóvezetéshez csupán az ingyenes ÁNYK (Általános Nyomtatvány Kitöltő) programot kell feltelepíteni a saját számítógépre.

Ügyfélkapun keresztül történik a belépés, és a napi jelentések, eseti bejegyzések, napló mellékletek, valamint az offline naplórészek feltöltése.

Továbbra is minden építésügyi hatósági engedélyhez vagy tudomásulvételi eljáráshoz kötött, valamint a közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá tartozó építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni.

Az építési napló vezetésére, tartalmára vonatkozó szabályok nem változnak meg az elektronikus építési napló (e-építési napló) bevezetésével, viszont az alkalmazás segíti a szabályoknak megfelelő építési napló vezetést.

Az éles alkalmazás 2013. október 1-től már elérhető lesz az Építésügyi Portálon (e-építés). A témához kapcsolódó tájékoztatók, oktatási anyagok, segédletek már jelenleg is elérhetők.

Továbbá a szakmai kamarák (MÉK, MMK, MKIK) az elektronikus építési napló (e-építési napló) bevezetése előtt még országszerte szerveznek elméleti és gyakorlati oktatásokat.

 

 

vissza