Milyen lesz a 2013. január 1-től kötelező ÉTDR?

2012.12.11.

A tervezőknek a 2013. január 1. után benyújtott építési engedélyeknél a dokumentációt elektronikusan kell benyújtani, ami a gyakorlatban pdf (PDF/A) formátumot jelent.

 

Milyen lesz a 2013. január 1.-től kötelező ÉTDR?

 

A 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet  8. melléklete tartalmazza az építési engedélyezési terv beadandó munkarészeit, és azok formátumát.

A kötelező formátum a PDF/A (azaz: archív, vagyis a betűtípusokat is tartalmazó pdf), a nemvektoros munkarészeket 150 - 300 dpi felbontással, A3 méretben kell digitalizálni (virtuálisan nyomtatni).

A gyakorlatban, mivel a legtöbb rajzolóprogram archív pdf-et (még) nem tud menteni, virtuális pdf-nyomtatóval, például: PDFCreator, Bullzip stb. készíthetünk beadandó lapokat, rajzonként 1 - 1 lap.

Az építési engedély iránti kérelmet papíron is beadhatja az építtető, de a tervdokumentációt vagy CD-n, vagy interneten keresztül, elektronikusan kell beadni. A két mód egy eljáráson belül keverhető is.

Az internetes elektronikus mód lehet böngészővel az ÉTDR online felülete, vagy az szja-bevallásnál már megszokott java-alapú ÁNYK-s offline alkalmazás.

Mindkettő használható az ügyfélkapus azonosítással (mindenképpen a saját nevében, vagy meghatalmazással az ügyfél nevében, de csakis saját ügyfélkapus azonosítóval!), de az online akár digitális aláírással is (már akinek van a nem éppen olcsó rendszer).

Az ÉTDR óriási újdonsága, hogy az érintettek, például a szomszédok egyedi kóddal be tudnak lépni a rendszerbe, és megnézni a rájuk tartozó terveket, kicsit úgy, mint ahogy a gyorshajtók meg tudják nézni a rendőrség szerverén a fotójukat, nem kell az ügyfélszolgálatra bemenniük.

A rendszerrel együtt egyébként az engedélyezés is változik.

Bár a teljesen papírmentes tervezés a kivitelezés, a tendereztetés mai szintjén utópisztikus, a tervezők tulajdonképpen jól is járhatnak a rendszerrel, hiszen a nyomtatási költségek a töredékükre csökkennek.

 

 

vissza