Teljesítésigazolás az e-naplóban

2013.11.20.

Elektronikus teljesítésigazolás: kik kaptak új feladatokat?

.

Teljesítésigazolás az e-naplóban

.

Az elektronikus építési napló (e-építési napló) bevezetésével egyidejűleg az Építés Kivitelezési Kódex (az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet) kötelezővé tette az e-teljesítésigazolás kiállítását.

A fent említett jogszabály 31. §-a részletezi az elektronikus teljesítésigazolás (e-teljesítésigazolás) előírásait, amelyek az építési műszaki ellenőrnek és a felelős műszaki vezetőnek is megváltozott feladatokat adnak.

2013. október 1-től a fővállalkozó (megrendelő vállalkozó kivitelező) felelős műszaki vezetője köteles (változatlan határidőn belül) az alvállalkozói teljesítésigazolással kapcsolatos bejegyzéseket megtenni az elektronikus építési naplóban.

Ez akkor is a felelős műszaki vezető kötelezettsége, ha az építési naplót a kivitelező vezeti. Szintén a felelős műszaki vezető feladata, hogy átadja vagy megküldje a teljesítésigazolást az alvállalkozó részére.

Az építési műszaki ellenőr feladata a fővállalkozó kivitelező által megküldött teljesítésről szóló értesítés kézhezvételétől (ha a szerződés vagy jogszabály átadás-átvételi eljárást határoz meg, ennek lezárásától) számított, a szerződésben meghatározott, de legfeljebb tizenőt munkanapon belül a teljesítésigazolás:

  • a, - kiállítása és átadása vagy megküldése a fővállalkozó részére,
  • b, - rögzítése az elektronikus építési naplóban.

Azt, hogy az építési műszaki ellenőr az e-naplóban is köteles rögzíteni a teljesítésigazolást, a 322/2012. (XI. 16.) Kormányrendelet 71. § (2) bekezdése határozza meg 2013. október 1-i hatállyal. Mivel az imént hivatkozott jogszabály csak az e-naplókra írja elő ezt a kötelezettséget, az építési műszaki ellenőrnek a papír alapú építési naplókba a teljesítésigazolást nem kell beírnia.

.

vissza