Gazdakonyha (gazdasszonyoknak is) 7. jegyzet

2014.02.16.

Gasztronómiai rovat - avagy házi sütés-főzés tradicionális receptek alapján. | Aktuális téma: Válogatás a téli étkek között.

.

A Gasztronómiai rovat jegyzeteit édesanyám, Tubáné Kiss Rozália emlékének ajánlom, aki Pakson az Erzsébet Szállodában volt szakácsnő.

.

   Gazdakonyha (gazdasszonyoknak is) 7. jegyzet

.

Gasztronómiai rovat - avagy házi sütés-főzés tradicionális receptek alapján.

.

     Édesanyám receptjeiből

.

Válogatás a téli étkek között

.

Malacaprólék-leves (Fricassé) receptje:

A gyenge kis malac körmeit, fejét, állát, máját, tüdőjét stb. nagyobb darabokra vágva tegyük fel főni jó sós vízben. Amikor megfőtt, készítsünk hozzá kellő mennyiségű habarást tejföllel és liszttel, amelybe még 1 - 2 tojássárgát is jó simára elkavartunk és 1 - 2 evőkanál borecetet is hozzáadtunk; a fővő levesbe folytonos kavarás mellett ereszszük bele és kavargassuk tovább, ameddig felfő, hogy össze ne menjen. Ha szükséges, még megsózzuk, megecetezzük és forró zsírban pirított ropogós zsemlyekockákat adunk mellé. Egyébként ugyanezt lehet fiatal csirke aprólékjából is készíteni ugyanígy.

.

Pirított lebbencsleves receptje:

A szükséges mennyiségű leves szerint 6 - 8 deka fehér sós szalonnát apró kicsi kockákra vágunk, és egy megfelelő nagy lábasban szép pirosra kisütünk. A kisült kis tepertőt kiszedjük és félretesszük, a zsírban pedig megpirítjuk szép pirosra óvatos kavarás mellett a lebbencstésztát, amennyit gondolunk, hogy elegendő. Ha szép egyenlően megpirult a tészta, akkor egy késhegynyi rózsapaprikát tegyünk bele és rögtön öntsünk rá annyi vizet, amennyi a leveshez szükséges és sózzuk meg. Azután 2 - 3 darab nagyobb kockákra felvágott krumplit is tegyünk bele és főzzük, ameddig a tészta és a krumpli is megfőtt benne; ekkor a félretett kisült szalonnatepertőt is beletéve, tálaljuk. Mint minden tésztaféle levest, ezt is csak tálalás előtt erszzük fel, hogy ne ázzék el.

.

Gyenge malac egészben sütve receptje:  

A nagyon szépen megtisztított, megmosott kis malacot, ha úgy egészben akarjuk megsütni, akkor kívül-belül jól besózzuk, és legalább egy jó órát állni hagyjuk a sóval. Akkor megfelelő nagyságú tepsibe elhelyezzük, a lábait behajtva, szépen lefektetve, a hasával lefelé, 3 - 4 tetejes kanál fagyos zsírral kenjük be az egészet és tegyünk alá vagy kettő merítőkanál vizet. A sütőbe tegyük be sülni és gyakorta öntözgessük meg a levével. Amikor már félsülésben van, akkor már csak alatta legyen vizes zsír, de a felületét ne öntözzük, hanem egy darab fehér sós szalonnát szúrjunk egy villára és ezzel kenegessük gyakran, hogy a bőre szép piros és ropogós legyen.

Tálaláskor nagyon jó éles késsel csinos darabokra vágjuk és igyekezzünk úgy összerakni a meleg pecsenyés tálra, mintha egybe volna és a szokásos módon elkészített pecsenye levével aláöntve, tálaljuk jó forrón. Ezenkívül pedig külön mártásos csészében jól elkészített ecetes tormát adhatunk mellé.

Amennyiben nem készen, megtisztítva kapjuk a malacot, akkor házilag a következőképpen bánunk el vele: a fiatal 5 - 6 hetes kis malacot, miután meg lett szúrva és vére jól kiengedve, akkor legelőbb a szőrét nagyon gyengén kicsit vizezzük meg, aztán 15 - 20 deka, vastag papír között porrá tört sárgaszurokkal az egész kis malacot mindenütt nagyon jól dörzsöljük be, hogy jól a szőre közé menjen. Ekkor tegyük bele egy nagy tálba és erősen fővő vízzel forrázzuk le, hogy mindenütt jól érje a víz. Néhány pillanat múlva vegyük ki a vízből az asztalra vagy táblára és szaporán, nagyon gyorsan lehúzzuk, vagyis ledörzsöljük az egész szőrös bőrét és körmeit. Ha netán valahol még nem jött volna le jól, úgy azon a helyen ismételjük meg a szurkolást és a forrázást.

Amikor aztán már mindenütt szép tiszta, akkor több vízben jól megmossuk, a hasát ügyelve felhasítjuk és a belét kivesszük, elkülönítjük. Úgyszintén kivesszük a tüdejét, szívét, veséjét, máját, amelyről az epéjét levégjuk és ezeket is jól kimossuk, valamint a malac belsejét, fülét, száját, nyelvét nagyon jól kimossuk és megkapargatjuk. Amikor aztán így szépen megtisztítva készen van a malac, akár egészben, akár felvágva elkészíthetjük, amint kívánjuk. Ha egészben sütjük meg, akkor az aprólékját, úgymint: tüdő, máj stb. külön használjuk el, amit többféleképpen lehet elkészíteni.

.

Sonkás tészta formában, rétegesen receptje:

Tisztán tojással gyúrjunk nagyon jól kidolgozott finom kemény tésztát, a szükséghez képest 1 - 2 levélre valót. Nyújtsuk ki olyan vékonyra, mint a levesbevaló tésztát szoktuk és vágjunk belőle néhány tenyérnyi széles szalagot, annyit, hogy elég legyen ilyenekkel a formát kibélelni és a tetejét is borítani. A többit pedig vágjuk fel széles tenyérnyi nagy kockákra, és egy fazékban sós vízben 5 - 6 darabonként főzzük ki. Amikor mind ki van főzve, akkor egy megfelelő nagyságú formát vagy lábast zsírral jól kikenünk, egy felfordított fazékra tesszük és a kifőzött hosszú laskatésztákat belerakjuk körül úgy, hogy az egész forma ki legyen bélelve és a végei lelógjanak, amiket a végén utoljára ráhajtogatunk.

Ekkor odakészítjük magunk mellé az asztalra elkészített, vagyis megvágott sonkát, amennyit gondolunk, hogy elegendő lesz, aztán odakészítjük a tejfölt és egy lábasban olvasztott zsírt és sót, majd megkezdjük a formába rakni a következőképpen: legelőbb a bélelésre rakott tésztát is megöntözzük az olvasztott zsírral és kevés sót hintünk rá, akkor még egy sor tésztát teszünk rá és ezt is megzsírozzuk. Most elég jó bőven behintjük a vágott sonkával és még ráöntözünk vagy 2 - 3 kanál tejfölt. Ekkor újból 2 réteg tésztát teszünk, közte megzsírozva és megsózva, aztán újból sonkát, tejfelt és zsírt, és így tovább, ameddig a tészta tart és a forma tele lesz. Ekkor ráhajtogatjuk a lelógó széleket és a tetejét is megzsírozva, beletsszük a sütőbe, hogy körül az egész külseje szépen megpiruljon, amihez úgy háromnegyedóra szükséges. Ekkor ügyesen tésztás tálra kiborítva, tálalhatjuk.

. 

Diós- mákos kifli receptje:

Úgy 60 deka lisztet táblán dörzsöljünk össze 28 deka vajjal, akkor adjunk hozzá egy csipet sót, 3 tojás sárgáját, 3 evőkanál jó féle tejfelt, 3 - 4 kávéskanál cukorport, 4 deka kis cukros tejben megkelesztett élesztőt, és annyi langyosmeleg tejet, hogy összegyúrva, jól hólyagosra kidolgozva, olyan legyen, mint a jó kemény rétestészta. Meleg tállal leborítva, hagyjuk megkelni. Ha megkelt, vágjuk két részre két nagy kiflinek és kinyújtva fél kis ujjnyi vékonyra, töltsük meg egyiket dió-, a másikat pedig máktöltelékkel, majd lazán összehajtogatva tegyük a tepsibe. Ha ott is megkelt, akkor tojással megkenve, süssük meg szép pirosra. Ebből lehet kis kifliket is készíteni.

A tölteléket a következőképpen készítsük: körülbelül 30 - 35 deka darált diót vegyítsünk össze annyi porcukorral, hogy ízlés szerint megfelelően édes legyen, aztán egy tejes lábasban 5 - 6 evőkanál tejjel folyton kavarva, főzzük fel és ha már kihűlt, akkor kenjük a tésztára. A máktöltelékhez 3 - 4 deci megdarált mákot vegyítsünk össze annyi jó vaníliás cukorporral, hogy megfelelően édes legyen, 5 - 6 evőkanál tejjel főzzük fel és kihűlve, majd tegyük a tésztába. A diótöltelék úgy is jó, ha nem főzzük össze tejjel, hanem csak jó cukrosan összevegyítve, úgy szárazon hintsük egyenlően a tésztába. Tehetünk közé tetszés szerint: 10 - 15 deka megtisztított mazsolát is. Különösen, ha kalácstésztából csinálunk nagy kiflit, akkor nagyon jó így.

.

Budapest, 2014. február 16.

Jó egészséget kívánva,

Tisztelettel üdvözli:

Tuba Imre okl. építész építőmester,

hobbi kertész és szőlész-borász gazda

.

.

Befejezésül pedig egy kis kultúrmisszió

avagy következzen egy irodalmi verses költemény

.

Walter E. Isenhour - Add tovább! 

.

Ha van valamid, ami jó,

Ami barátaiddal megosztható,

Legyen bár csak egy apróság:

Hozhatja Isten áldását.

Add tovább!

.

Lehet, hogy csak egy dal, mely vidám,

De segít megharcolni egy-egy csatát.

Lehet, hogy egy könyv, mely érdekes,

Egy kép vagy pillantás, mely kellemes.

Add tovább!

.

Ne feledd a másik fájdalmát!

Te kell, hogy segítsd az úton tovább.

Egy kedves szó vagy egy mosoly

Áldás lehet a másikon.

Add tovább!

.

Ha tudsz egy kedves történetet,

Vagy hallottál az utcán jó híreket,

Vagy jó könyvet rejt a szobád,

Mely segít elűzni a másik bánatát,

Add tovább!

.

Ne légy önző a szívedben,

De viselkedj a legnemesebben,

Tedd a közösbe kenyered,

Hogy társaid is legyenek.

Add tovább!

.

Ha Isten meghallgatta imád,

S az égből áldást küldött le rád,

Ne tartsd meg csak magadnak,

Míg mások sírnak, jajgatnak.

Add tovább!

.

(Walter E. Isenhour)

.

.

vissza