Újévi beköszöntő 2013

2013.01.04.

Bevezető írás a "Hobbi kert, szőlő, bor" új menüpont elindulása, illetve tartalommal való feltöltésének a megkezdése alkalmából.

 

 

Újévi beköszöntő 2013

 

 

Jelenleg bizony még várjuk a tavaszt. Legfeljebb csak jóslatokba bocsátkozhatunk arra nézvést, hogy a mezőgazdálkodás szempontjából az új esztendő még nehezebb vagy némileg könnyebb lesz-e, mint a korábbiak voltak?

Ugyanakkor persze mindazok, akik főfoglalkozásként vagy akár "csak" hobbi szinten mezőgazdálkodnak, kertészkednek, szőlészkednek - ők szükségképpen bíznak a jövőben!

Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tevékenység-sorozat, amelynek keretében jellemzően már tavaly ősszel megkezdtük az előkészületeket az idei kertészkedéshez, szőlészkedéshez, gazdálkodáshoz, termeléshez.

Praktikusan elvégeztük például: az őszi szántást, elvetettük, amit lehetett és kellett, valamint fölástuk a haszonkerti veteményágyásokat, a gyümölcsöskert fáinak az alját, a díszkerti virágágyak talaját, aztán még a komolyabb fagyok előtt elvégeztük a szőlő fedését is (ahol ez szükséges és lehetséges volt), persze gondosan betakargattuk még a fagyra kényes rózsatöveket, rozmaringbokrokat is. Továbbá a jó gazda gondosságával a szerves trágya is kikerült a tápanyagra egyébként mindig éhes földekre.

Mindazonáltal napjainkban ahhoz már kétség nem fér, sőt ha úgy tetszik, akkor még a vonatkozó statisztikai adatokkal is alátámasztható tény, hogy a saját termésű: zöldség, gyümölcs, virág, szőlő (...), valamint a saját készítésű: bor, pálinka (...), illetve a gazdasági (kis)haszonállatok-tartása - bizony sokat segít (segíthet / segíthetne) a magyar családok fogyasztási színvonalán, pénzügyi és minőségi tekintetben egyaránt.

Hiszen, akinek földje, kertje van az némileg vátozatosabban, illetve talán valamelyest bőségesebben fogyaszthatja (fogyaszthatná) a saját maga, illetve a család által termelt jó minőségű és egészséges termékeket.

Bizony igaz ez annál is inkább, hiszen a mezőgazdálkodási tevékenységekre ráfordított időt, a sok fáradságot, a hozzáértő törődést, a becsülettel végzett, szakszerű és gondos munkát az aktív pihenésként, kikapcsolódásként hobbi szinten kertészkedők esetében jellemzően nem szoktuk számításba venni.

A fentieket is fegyelembe véve, jómagam úgy vélem, hogy nem tévedünk, amikor azt mondjuk vagy írjuk, hogy a mezőgazdálkodás, a növénytermesztés, a gazdasági (kis)haszonállatok-tartása, a földek megművelése, a kertek praktikus hasznosítása már napjainkban is az elsődleges fontosságú dolgok között szerepel, de főként a jövőben még nagyobb jelentőséggel bír majd, mind az elmúlt időszakban gondoltuk.

Ezt a vélekedést látszik megerősíteni az a tendencia is, amely szerint napjainkban már egyre inkább erősödni látszik az emberek részéről annak az igénye, hogy a külvilág kényszereitől való egyoldalú függésre, sőt a szinte teljes kiszolgáltatottságra épülő jelenlegi modell helyett inkább az élő (biológiai) természeti környezethez történő közvetlen kapcsolódással, úgymond a saját forrásokra való támaszkodás kerüljön előtérbe, illetve annak nagyságrendje egyre növekedjen, és idővel (a régi hagyományos rendhez hasonlóan újra) ez válljon majd meghatározóvá.

Jelenleg pedig abban bízunk, hogy 2013-ban a becsületes munkával megművelt föld, a tisztességgel gondozott kert, a szakszerű, hozzáértő törődés - megfelelő hasznot is fog teremni a gondos gazdáknak, illetve remélhetőleg kellő örömet is fog szerezni, valamint főként a hobbi gazdáknak aktív pihenést és kikapcsolódást is fog nyújtani.

Adja Isten, hogy mindezekből akár még több is jusson, mint az elmúlt években!

 

Budapest, 2013. január 04.

Jómagam mindehhez jó egészséget és sok sikert kívánok!

Tisztelettel üdvözli:

Tuba Imre  okl. építész építőmester,

hobbi kertész és szőlész-borász gazda

 

 

vissza