Hőkamerás szakvizsgálat

. 

Épület szakvizsgálat hőkamerával

. 

 (Épület termográfia) 

. 

Hőkamerával végzett épület szakvizsgálatok:

 • hőkamerás komplex épületdiagnosztikai szakvizsgálat (épület teljes körű műszaki állapotfelmérése hőkamerás szakvizsgálattal);
 • épületenergetikai tanácsadáshoz kapcsolódó célzott szakvizsgálat;
 • épületgépészetre irányuló célzott szakvizsgálat;
 • épületvillamosságra irányuló célzott szakvizsgálat;
 • épület fűtési rendszerére irányuló célzott szakvizsgálat;
 • új épület légtömörségének célzott szakvizsgálata;
 • komplett épületburkolat elemzésre irányuló célzott szakvizsgálat;
 • épület napelemes rendszerének célzott szakvizsgálata;
 • építési kivitelezési hiányosságok, hibák észlelésére, feltárására, valamint minőségmegőrzésre irányuló célzott szakvizsgálat;
 • épület tető szigetelése tárgyában végzendő, illetve a tető szivárgási pontjainak meghatározására irányuló célzott szakvizsgálat;
 • penészképződéssel veszélyeztetett épületrészek felderítésére, illetve megelőzésére irányuló célzott szakvizsgálat;
 • falak nedvesedése tárgyában végzendő célzott szakvizsgálat;
 • hőszigetelés, falburkolat tárgyában végzendő célzott szakvizsgálat;
 • rejtett hibák feltárására irányuló célzott szakvizsgálat.

. 

. 

Mi az a termográfia?

Minden objektum, amely melegebb, mint -273 Celsius fok (abszolút nulla) infravörös sugarakat bocsájt ki. Ugyanakkor viszont ezek az infravörös sugarak emberi szemmel nem láthatók. A hőkamera ezeket a sugarakat elektromos jelekké alakítja, és ezek a jelek úgynevezett hőkép formájában jelennek meg az emberi szem számára is látható formában.

. 

Épület termográfia:

A szakszerűen végzett hőkamerás vizsgálattal időtakarékosan és bontás nélkül földeríthetők az épület egyenge pontjai. A lehetséges építési hibák, az előforduló kivitelezési hiányosságok, valamint a különböző épület-alkatrészek, épületvillamossági és épületgépészeti berendezések esetleges meghibásodásai is egyaránt.

A kiváló képalkotásnak köszönhetően érintésmentesen (bontás és roncsolás nélkül) megállapítható, illetve a hőképen kimutatható az épület vonatkozásában esetleg fellepő energiaveszteségek, hőhidak, nedvesség, légszigetelési hiányosságok, valamint az épületvillamossági és épületgépészeti berendezések esetleges túlmelegedése.

A hagyományos épületdiagnosztikai módszerek jellemzően a kábelek, vezetékek, csőrendszerek megbontásával, föltárásával járnak, ezzel ellentétben a hőkamerával szinte egy pillantás elegendő, hogy egyszerűen és bontás nélkül többet lássunk.

Az épületszigetelési hiányosságok, a fűtési rendszer szivárgása, a nem megfelelően működő épületvillamossági, épületgépészeti rendszer bizony energiaveszteséget okoz, és ilyenformán egyúttal többletköltséget is természetesen.

A hőkamera (infravörös képalkotó rendszer) kiemelkedő termikus érzékenysége révén már a legkisebb hőmérséklet-különbséget kimutatja, az intelligens rendszermegoldásoknak köszönhetően egyetlen rész sem marad föltáratlanul.

A hőkamerával végzett épület szakvizsgálat során láthatóvá válnak a veszteségek okai, és egyúttal lehetőség nyílik mindezek szakszerű dokumentálására is, hiszen a hőkamerához tartozó magyar nyelvő PC-szftverrel a vizsgálatot végző szakember megalapozott termográfiás jelentés tud összeállítani.

. 

Hőkamerás épületdiagnosztikai szakvizsgálat

A hőkamerával végzett épületdiagnosztikai szakvizsgálat során nagyon csekély hőmérséklet-különbségek föltérképezése révén az épület műszaki állapotát lehet fölmérni.

Az épületdiagnosztikában a hőmérséklet-eloszlás mintázatából a hőkamerás vizsgálatot végző szakember a jelenségek, a tények mérlegelése alapján megalapozottan következtethet, illetve logikusan levezetheti az épület egyes részeinek a műszaki állapotára vonatkozó megállapításait.

Az infravörös képalkotás előnyei: időtakarékos, bontás- és roncsolásmentes, a vizsgálat során nem jön létre fizikai kontaktus a vizsgálóberendezés és a vizsgálandó tárgy között.

Az épületgépészeti, épületvillamossági rendszerek vizsgálata esetén nem szükséges azok kikapcsolása, vagyis az ott élőket csak kis mértékben zavarja.

A vizsgált épületproblémával kapcsolatban a hőkamera elsődlegesen annak helyét mutatja meg, az épületprobléma mértékét pedig már a vizsgálatot végző szakember állapítja meg.

A többi között például ezért is lényeges, hogy az épület hőkamerás szakvizsgálatát mindenkor csak ezirányban (is) jó képzett szakember végezze.

Hiszen a hőkamera szakszerű használatán túlmenően ismerine kell (a többi között) például: az épületszerkezeteket, a tartószerkezeteket, az épületgépészetet, a hőterjedési jelenségeket, illetve mindezek kapcsolatát az infravörös képalkotás révén fölfedezhető épületproblámákkal, hibákkal, hiányosságokkal.

A hőkamerás szakvizsgálattal az épületek esetében általában és főként a nedvességgel, a hőveszteséggel, a hőfejlődéssel járó folyamatok helye határozható-, illetve állapítható meg.

. 

Épületenergetikai tanácsadáshoz kapcsolódó célzott szakvizsgálat

Az infravörös méréstechnika (hőkamerás szakvizsgálat) széles körű épületdiagnosztikára ad lehetőséget, illetve a hőkamera ideális eszköz az épületenergetikai tanácsadás szakterületén, valamint az épületkarbantartási munkák szakszerű tervezése során is.

A hőkamera (kimagasló termikus érzékenysége révén) részletesen megjeleníti az esetleges: szigetelési hiányosságokat, szerkezeti hibákat, hőhidakat.

Továbbá a hőkamera kiválóan alkalmas az épület fűtése vagy klimatizálása során bekövetkezett energiaveszteségek szakszerű és hatékony elemzésére.

Ezen kívül tökéletesen megfelel a külső falakon, a nyílászárokon, a tetőszerkezeten, valamint a fűtőtesteken, sőt az épület teljes szigetelésén fellépő energiaveszteségek szakszerű föltérképezésére, valamint ezek megalapozott dokumentálására is egyaránt.

. 

Épületgépészetre irányuló célzott szakvizsgálat

A hőkamerás célzott szakvizsgálattal például: a vízvezeték- és fűtésrendszer nagyon kismértékű szivárgásai is lokalizálhatók, elkerülve ezzel a rendszer költséges megbontását.

Hiszen a csőtörés gyanúja esetén bizony gyakran csak az adott falszakasz megbontása, padlószakasz fölbontása jelenti a megoldáshoz vezető utat.

Az ezirányú célzott hőkamerás szakvizsgálattal csökkenthetőek a károk és minimalizálhatóak a kapcsolódó költségek.

A padlófűtés és egyéb nehezen hozzáférhető csővezetékek szivárgásai, bontás nélkül is pontosan, megbízhatóan lokalizálhatók.

Ezáltal csak a minimálisan szükséges mértékűre csökkenthetők a szükséges bontási területek, ílyenformán jelentősen csökkennek a javítás költségei.

. 

Épületvillamosságra irányuló célzott szakvizsgálat

Az épület elektromos rendszerének egyes, különösen veszélyes meghibásodásai bizony fokozott hőtermeléssel járnak (túláram vagy rossz kontakt), ezt az ezirányú célzott hőkamerás szakvizsgálattal szintén érzékelni lehet.

. 

Épület fűtési rendszerére irányuló célzott szakvizsgálat

Az ezirányú célzott hőkamerás szakvizsgálattal időtakarékosan és megbízhatóan ellenőrizhető az épület: fűtés-, klíma, szellőztető rendszere. 

A fűtőtest hőmérséklet-eloszlása komplikációk nélkül elemezhető, illetve akár egyetlen hőképpel lokalizálható a szivárgás, így minimalizálva a károkat és a költségeket egyaránt.

. 

Új épület légtömörségének célzott szakvizsgálata

Amennyiben a nyílászárók nem megfelelően lettek beépítve és szigetelve, télen a hideg levegő könnyedén beáramlik, míg a beltéri meleg levegő elszökik az épületből.

Ennek a következménye a huzat, az elszivárgó hőveszteség és az így okozott magas energiaköltség. Az épület termográfia és a Blower Door teszt kombinációja, egy már bevált módszer az épület légtömörségének a vizsgálatára.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a szóban forgó módszerrel az épületben alacsony nyomást hoznak létre, így a tömítetlen fugák és repedések mentén a hideg levegő beáramlik az épület belsejébe.

A célzott szakvizsgálat során a hőkamerával leegyszerűsíthető a tömítetlen területek behatárolása, ilyenformán pedig még az épület burkolása előtt kijavíthatók az esetlegesen föllelhető hibák, hiányosságok, még mielőtt a bontás költségeivel kellene számolni.

. 

Komplett épületburkolat elemzésre irányuló célzott szakvizsgálat

A nagy kiterjedésű épületek termográfiás szakvizsgálata mindenkor igazi kihívás az azt végző szakember részére. Ugyanis jellemzően térbeli korlátok adódhatnak, például: a folyosók, valamint a szomszédos épületek miatt, így nem lehetséges egyetlen felvételt készíteni a kiértékeléshez.

De az újgenerációs hőkamerát már a piac igényeinek megfelelően fejlesztették ki, így a hardveres és a szoftveres oldalon is egyaránt tartalmaz új megoldásokat.

Ezért az újgenerációs hőkamera segít a nagy kiterjedésű épületek átfogó vizsgálatában is. Az úgynevezett panorámakép varázsló (a sok kis képből összerakva) segít szakszerűen elemezni és megalapozottan dokumentálni a képeket.

Ezért aztán már nincs szükség ezirányban is még külön adminisztrációra, hiszen a kamera automatikusan megjeleníti és összehasonlítja a képeket, így aztán a hőveszteségek az egész létesítményen láthatóvá válnak.

. 

 Épület napelemes rendszerének célzott szakvizsgálata

Az épület napelemes rendszerek vizsgálatának két fő oka van: a hibakeresés és a teljesítmény ellenőrzése. Az újgenerációs hőkamerával még viszonylag nagy távolságból is megbízhatóan ellenőrizhetők a kis- és nagyméretű napelemes modulok.

Jól azonosíthatóak és felülvizsgálhatóak a meghibásodott cellák, modulok és elektromos berendezések, ezáltal biztosítható a gazdaságos működés.

A napsugárzás erőssége fontos paraméter, a szolár módban az intenzitás értéke a hőképpel együtt elmenthető, így rendelkezésre áll a szoftveres kiértékelés során.

. 

Építési kivitelezési hiányosságok, hibák észlelése, feltárása, valamint minőségmegőrzésre irányuló célzott szakvizsgálat

A hőkamerával végzett szakszerű elemzés kiváló módszer az esetleges építési kivitelezési hibák, hiányosságok (bontás és roncsolás nélküli) föltérképezésére.

A hőkamera (termikus érzékenysége révén) hőképben teszi láthatóvá az épületben keletkező hőveszteségeket, páralecsapódásokat, légszigetelési hiányosságokat.

Továbbá az ezirányú célzott hőkamerás szakvizsgálat fölfedezi: a hőszigetelés (esetleg nem teljesen szakszerű) kivitelezése során keletkezett hibákat, hiányosságokat, valamint kimutatja az esetlegesen már létrejött építési károkat is.

Mindezeken túl pedig a hőkamerás szakvizsgálat kiválóan alkalma a minőség megőrzésére, illetve az építés kivitelezési előírások betartásának az ellenőrzésére is egyaránt.

. 

Épület tető szigetelése tárgyában végzendő, illetve a tető szivárgási pontjainak meghatározására irányúló célzott szakvizsgálat

A tetőszerkezet átnedvesedett részei hosszabb ideig tárolják a napsugárzásból származó hőt, mint a sérülésmentes területek, ezért éjjelente egyenetlenül hűl le a tető.

Az így keletkezett hőmérséklet-különbség miatt a hőkamerás szakvizsgálat pontosan megmutatja azokat a területeket, ahol a tetőn nedvesedés vagy szigetelés okozta problémák vannak.

Gyakori probléma a lapos tetők vonatkozásában, hogy beáznak. Kezdetben, amíg a beázás csak kismértékű, a probléma csak nehezen lokalizálható, viszont a szigetelés alatti szerkezeti elemek leromlása már ekkor elkezdődik, amelyen a fagyás még tovább ronthat.

A szigetelés hiányosságának pontos helye így csak esetleg évekkel az első beázás jelentkezése után állapítható meg. Az infravörös képalkotás, az ezirányú célzott hőkamerás szakvizsgálat segítségével azonban a probléma helye időtakarékosan behatárolható.

. 

Penészképződésel veszélyeztetett épületrészek felderítése, illetve megelőzésére irányuló célzott szakvizsgálat

A hőhidak mentén, a sarkokban nedvesség lecsapódására lehet számítani, ebből következően az ott hosszabb-rövidebb ideig tartózkodó emberek (lakók, dolgozók) egészségét veszélyeztető gombásodás kialakulása is lehetséges.

A szakvizsgálattal időtakarékosan, szakszerűen és bontás, roncsolás nélkül kimutathatók az épületben a penészedésre hajlamos területek, például: falak, sarkok, mennyezet.

A mért környezeti paraméter adatokat (környezeti hőmérséklet, páratartalom és harmatpont) egy vezeték nélküli érzékelő továbbítja a hőkamerába, így garantálva a potos mérést, majd a hőképen láthatóvá teszi a penészedéssel éritett területeket.

A hőkamerás szakvizsgálat fontos adatokat szolgáltat (a többi között) a veszélyes, allergiát kiváltó penészképződés megelőzéséhez, illetőleg a penészképződés minimalizálásához, még az épület legeldugottabb részein is.

. 

Falak nedvesedése tárgyában végzendő célzott szakvizsgálat

Az épület falának nedvesedésekor nem minden esetben kizárólag csak a szivárgó vízvezeték a gond okozója. Mert az eldugult lefolyók vagy az eltömődött szűrők is okozhatnak bizony akár komolyabb károkat. Egyéként pedig a falakon fel- vagy beszivárgó víz, az ereszek és a vízelvezetők hibás kivitelezéséből is adódhatnak.

Ezirányban végzett hőkamerás célzott szakvizsgálattal időtakarékosan, szakszerűen és bontás nélkül megtalálhatók például: a padló nedvesedésének, vagy a csapadékvíz beszivárgásának okai, mielőtt a nedvesség még nagyobb károkat okozna.

Szabad szemmel legtöbbször csak akkor érzékelhető a falak nedvességtartalma, amikor már penész telepedett meg rajta. Infravörös kamerával, ezirányú célzott szakvizsgálattal detektálhatók a falak alacsony hőmérsékletű, illetve magas nedvességtartalmú részei.

Az utóbbi az által okoz kis hőmérséklet-különbséget, hogy egyrészt párolgása közben hűti a falfelületet, másrészt pedig jelenléte módosítja a fal hővezető képességét.

Azonban a hőmérséklet-különbség nem minden esetben bizonyítja nedvesség jelenlétét, azt okozhatja: légáramlás, villamosság, hőszigetelési hiányosságok vagy hőhidak.

A többi között ezért is szükséges, hogy a szakvizsgálatot mindenkor olyan szakember végezze, aki a hőkemera hozzáértő kezelése mellett rendelkezik: építészeti műszaki, építőipari kivitelezési, épületvillamossági és épületgépészeti, valamint épületenergetikai szakismeretekkel és szakmai gyakorlati tapasztalattal is egyaránt.

. 

Hőszigetelés, falburkolatok tárgyában végzendő célzott szakvizsgálat

Az ezirányban végzett hőkamerás célzott szakvizsgálat (a többi között) alkalmas arra, hogy segítségével pontosan föltérképezzük egy épület hőszgetelésének a kritikus pontjait, ezáltal pedig célirányosan meg lehessen szüntetni a földerített okokat.

Az infravörös képalkotás, az ezirányú célzott hőkamerás szakvizsgálat továbbá alkalmas arra is, hogy az újonnan kivitelezett, frissen fölszerelt hőszigetelés úgymond "működését" utólagosan ellenőrizzük a segítségével.

Ezen kívül a kölönböző falburkolatok nem szakszerű vagy hibás szerelésük esetén azontúl, hogy romlik a hőszigetelő képességük, belülről nedvesedhetnek, ez penészedést okozhat, sőt akár rovarok telepedhetnek meg mögötte.

Nos, az imént részletezett szigetelési problámákat jellemzően a levegő áramlása árulja el.

.

Jó egészséget kívánva,

Tisztelettel üdvözli:

Tuba Imre

okl. építész építőmester, ingatlanszakember

Tuba Építész Iroda

.

. 


. 

. 

Online kapcsolatfelvétel 

. 

. 

Kapcsolatfelvétel

Név *:
E-mail cím *:
Telefonszám *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

.

. 

Ajánlatkérés

Név *:
E-mail cím *:
Telefonszám *:
Ajánlatot szeretnék kérni a következőre *:


Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

. 

. 

Kérdőív

Kérjük, hogy az alábbi kérdőív kitöltésével segítse a munkánkat! Köszönjuk!

Név *:
E-mail cím *:
Telefonszám:
Hogyan talált ránk?:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

. 

.