Aránytalanul alacsony ár

2013.06.26.

A 109/2013. (IV. 9.) Kormányrendelet szerint minden építési beruházásnál vizsgálni kell, hogy a kivitelező ajánlata nem minősül-e aránytalanul alacsonynak.

 

 

 

Az aránytalanul alacsony árajánlat 

 

 

Az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről szóló 109/2013. (IV. 9.) Kormányrendeletben, amely 2013. július 1-én lép hatályba, újra előírták, hogy minden építési beruházásnál vizsgálni kell, hogy a kivitelezői árajánlat nem aránytalanul alacsony-e.

Az 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet (az Építési Kivitelezési Kódex) szerint aránytalanul alacsony árajánlatnak minősül, ha az építőipari kivitelező által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelős miniszter rendeletében megállapított minimális építőipari rezsióradíj mértékénél. 

Az építési szerződés megkötésének az idején, amikor megvizsgálják, hogy nem aránytalanul alacson-e az ár, akkor irányadónak lehet tekinteni az építésügyért felelős miniszter által működtetett honlapon található elektronikus költségvetési kiírási programban meghatározott élőmunka-szükségleti normatívákat.

A 109/2013. (IV. 9.) Kormányrendelet az építési beruházások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 306/2011. (XII. 23.) Kormányrendeletet is módosítja, és 2013. július 1-től hatályba lépnek azok a rendelkezések, amelyek a közbeszerzési eljárásoknál az ajánlatban alkalmazott minimális rezsióradíj vizsgálatát szabályozzák.

 

 

 

vissza