Kapcsolat

.

.

Tuba Építész Iroda

06-20-385-62-40

06-30-472-57-36

tubaepitesziroda@gmail.com

drhodosykft@gmail.com

.

.

Szakmai működési terület:

Budapest és Pest megye

.

.

Id. Tuba Imre

okl. építész építőmester,

építész vezető tervező,

épületingatlan vezető szakértő,

építészmérnök műszaki ellenőr,

építőipari felelős műszaki vezető

.

.

Ifj. Tuba Imre

igazgató,

okl. mérnök

.

.

Vajnai Miklós

építészmérnök,

építési műszaki ellenőr,

felelős műszaki vezető,

építész és statikus tervező,

építésügyi műszaki szakértő,

tartószerkezeti (statikus) szakértő

.

.

Hetessy Miklós

okl. építészmérnök,

felelős építész tervező,

építési műszaki ellenőr,

felelős műszaki vezető

.

.

Tuba Építészmester Kft.

tubaepitesziroda@gmail.com

.

.

Dr. Makó Klaudia

ügyvéd, adótanácsadó

.

Dr. Hodosy Tanácsadó Kft.

drhodosykft@gmail.com

.

Energetikai tanúsítvány 2013

2013.01.07.

2013. január 1-től hitelesíteni kell az energetikai tanúsítványokat

 

 

Energetikai tanúsítvány 2013

 

2013. január 1-én hatályba lépett, az Építésügyi Dokumentációs és Információs Közpotról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló 313/2012. (XI. 8) Kormányrendelet.

A szóban forgó Kormányrendelet szerint: az energetikai tanúsítványokat egy elektronikus alkalmazás igénybevételével az energetikai tanúsító szakember köteles a Dokumentációs központ részére megküldeni.

Az e-tanúsítás az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként működő alkalmazás, amelynek célja az energetikai tanúsítványok országos, elektronikus, hiteles nyilvántartásának a megalapozása.

Internetes elérésű felületet biztosít a tanúsítványok feltöltéséhez és a feltöltött adatok alapján elvégzi a tanúsítvány automatikus, formai és számszaki ellenőrzését, a tanúsítványok hitelesítését és nyilvántartásba vételét.

Ugyanakkor azonban az e-tanúsítás alkalmazásnak nem célja az energetikai tanúsítvány készítéséhez szükséges mérnöki szamítások elvégzése.

 

Mit nevezünk hiteles energetikai tanúsítványnak?

Hiteles példánynak az e-tanúsítás országos, elektronikus nyilvántartásban található, azonosító koddal ellátott elektronikus példány tekinthető. Nyomtatni bármennyit lehet belőle, a nyomtatott példányok a hiteles példány másolatai.

 

Hogyan kell a nyilvántartásba beküldeni és hitelesíteni az elkészült tanúsítványokat?

A tanúsítványokat a tanúsító szakember tölti fel a nyilvántartásba, aki Ügyfélkapus azonosítást követően tud belépni az e-tanúsítás rendszerbe. Az első belépéskor regisztrálnia kell, amikor megadja a főbb adatait (név, cím, egyéb elérhetőség, kamarai azonosító stb.). Ezeket az adatokat később már nem kell megadnia, de természetesen módosíthatók, amennyiben szükséges.

 

A tanúsítások feltöltése kétféleképpen történhet:

1.) Kézi feltöltés: azok részére, akik nem tanúsító programmal számoltak: űrlapon főbb adatok felvitele, fotó és a tanúsítvány alátámasztó munkarészének csatolása pdf-ben történik.

2.) XML fájl feltöltése: azok részére, akik tanúsító programmal számoltak: a tanúsító program által generált XML fájl feltöltése, amely tartalmazza a leíró adatokat, a fotót és a tanúsítvány alátámasztó munkarészét pdf-ben.

A hiteles tanúsítvány egy pdf-ként áll elő, aminek az első lapja az e-tanúsítás alkalmazás által generált, azonosító kóddal ellátott összefoglaló előlap, és utána a tanúsító szakember által feltöltött pdf fájl következik teljes tartalommal. A tanúsító szakember kinyomtatja az elektronikusan hitelesített tanúsítványt, amelyet hivatalosan aláír.

 

 

vissza