Építőipari kivitelezés

2013.07.10.

Az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének új szabályozásáról

Az építőipari kivitelezés új szabályairól

Ezt megelőzően, 2013. január 1-től már szigorodtak az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének a feltételei. Az építőipari kivitelezési tevékenység fogalmát és az építés kivitelezési tevékenység végzésének a feltételeit az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (az Építési Törvény), és az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet (az Építés Kivitelezési Kódex) határozza meg.

Az Építési Törvény a következőképpen határozza meg az építőipari kivitelezési tevékenység fogalmát: az építési beruházás megvalósítása keretében végzett építési tevékenységek összessége számít építőipari kivitelezési tevékenységnek.

2013. július 1-től ismét változtak az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének a szabályai. Az előző változás 2013. január 1-től lépett életbe, 2013. július 1-től pedig már nem csak a szabályozás módosult, de változtak a szabályozási szintek is.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2013. július 1-től már nem az Építési Törvényben, hanem az Építés Kivitelezési Kódexben van előírva, hogy mik a foglalkoztatás feltételei az építőipari kivitelezési tevékenységet végző vállalkozásoknál.

Lényeges tudnivaló az is például, hogy felelős műszaki vezető nélkül csak abban az esetben végezhet építőipari kivitelezési tevékenységet a munka jellegének megfelelő szakképesítéssel (szakmunkás bizonyítvánnyal vagy mesterlevéllel) rendelkező szakember, ha az épület, épületrész kivitelezése nem kötött építési hatósági engedélyhez, és a munka kivitelezését saját maga végzi a szakember, tehát nem vesz igénybe alvállalkozót a kivitelezés teljesítéséhez.

Az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének előírásainál lényeges változás ott található, ahol az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének feltételeit részletezi a szóban forgó jogszabály.

Újra lehetővé vált a megbízásos jogviszony a szakmunkás és a felelős műszaki vezető alkalmazásánál, viszont az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének egyik feltétele az lett, hogy az építőipari vállalkozó kivitelezőnek (a vállalkozó szakembernek) az építés kivitelezési tevékenység végzésében közvetlenül részt kell vennie.

Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési vállalkozó kivitelező akkor vállalhat, ha az építőipari vállalkozó kivitelezői tevékenységre jogosultak hivatalos szakmai névjegyzékében (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Építőipari Kivitelezői Névjegyzékében) az adott vállalkozó kivitelezőre vonatkozóan a regisztráció tartalmazza a vállalkozó által szerződésben fölvállalni, illetve elvégezni szándékozott szakmai tevékenységet vagy szakmai tevékenységeket.

Ezen túlmenően a hivatalos munkavégzésnek további feltétele még, hogy a vállalkozó kivitelező szakember közvetlenül is részt vesz a szerződésben fölvállalt szakmai tevékenység teljesítésében.

Ez praktikusan annyit tesz, ha például az építési vállalkozó szakember Iparkamaránál nyilvántartott kivitelezői regisztrációja csak a kőműves szakmunka végzésére vonatkozik (mert erre van szakmunkás bizonyítványa vagy mesterlevele), akkor a vállalkozási szerződésben nem vállalhatja fel például: ács, asztalos, lakatos, villanyszerelő stb. (generál) tevékenység elvégzését.

.

vissza