Fejlesztik az építésfelügyeleti rendszert

2013.12.02.

Új elektronikus térinformatikai alkalmazás

.

.

Fejlesztik az építésfelügyeleti rendszert

.

.

Új elektronikus térinformatikai alkalmazással bővül az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY). A Belügyminisztérium közleménye szerint az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok munkáját segítő térinformatikai alkalmazás, az Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) fejlesztése lehetővé teszi azt is, hogy akár az íróasztal mellől felderítsék az engedély nélküli építkezéseket, a szabályozásnak nem megfelelő területhasználatokat.

A szóban forgó rendszer elsősorban az engedélyezési és ellenőrzési munkát segíti, megteremti az elektronikusan vezetett Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) térinformatikai alapját, és a különböző szintű területrendezési és településrendezési eszközök és a valós állapot összehasonlításával segítséget nyújthat a településrendezéshez.

A tájékoztatás szerint a hatóságok egyetlen felületen láthatják az archív és a friss távérzékelési adatokat, az ingatlan-nyilvántartási alaptérképet, és a térbeli összefüggésekkel együtt tájékozódhatnak a valós állapotról, a nyilvántartás adatbázisának adatairól, a VÁTI Nonprofit Kft. által üzemeltetett Építésügyi Dokumentációs és Információs Központban (röviden: Dokumentációs Központban) föllelhető dokumentumokról, a szabályozási tervek vonatkozó előírásairól.

A projekt része az E-közmű elektronikus közműnyilvántartás prototípusának tesztelése is, amellyel a rendszer zökkenőmentes, országos szintű bevezetését készítik elő.

.

vissza