Gazdakonyha (gazdasszonyoknak is) 4. jegyzet

2013.01.29.

Gasztronómiai rovat - avagy házi sütés-főzés tradicionális receptek alapján. | Aktuális téma: Háztartásvezetés II.

 

 

A Gasztronómiai rovat jegyzeteit az édesanyám, Tubáné Kiss Rozália emlékének ajánlom, aki Pakson az Erzsébet Szállodában volt szakácsnő. 

 

 

Gazdakonyha (gazdasszonyoknak is) 4. jegyzet 

 

Gasztonómiai rovat - avagy házi sütés-főzés tradicionális receptek alapján.

 

 

A Gasztronómiai rovat témájához kapcsolódóan, mintegy bevezető gyanánt következzen most egy kis részlet az Édesanyámtól útravalóként kapott polgári szellemi örökségből 

 

 

 Jószándékú intelmek gazdaszonyoknak 1935-ből

az iparosgazda háztartás vezetésével kapcsolatosan

 

Háztartásvezetés II.

 

A háztartás megindításánál mindjárt kezdetben meg kell állapítanunk azt a munkarendet, amellyel az iparosgazda-ház (vagy bármely ház) rendjét és a tisztaságot mindenkor korrekt módon fenn akarjuk tartani.

A szóban forgó munkarend megállapítása azért fontos, mert tisztaságot teremt, anélkül, hogy állandó felfordulással, takarítási lázzal, rendelkezéssel tenné idegessé a háziasszonyt, gazdasszonyt, a családot, illetőleg ha van, akkor esetleg a személyzetet.

A takarításról:

A takarításnak, a tisztogatásnak mindenkor úgy és akkor kell történni, hogy az munkájában senkit se zavarjon, tehát hogy amiatt hivatalból, iskolából egyik családtag se késsen el. Sem a mindennapi takarításkor, tisztogatáskor, sem pedig a nagytakarításkor, sőt még a befőzések idején vagy a nagymosás napján sem.

A takarításnak a rendjét és a módját is az ügyes háziasszony, gazdasszony állapítja meg. Ha nagyobb a lakása, a háza, de kis segítőerővel dolgozik, akkor ne akarjon mindennap minden helyiségben alapos takarítást, hanem ossza be a hét napjaira úgy, hogy egy héten belül legalább egyszer mindenütt legyen alapos, a többi napokon könnyedebb takarítás.

Ugyanakkor viszont az fontos, hogy a gyermekszobát (gyermekszobákat), amennyiben van (amennyiben vannak), akkor azt (azokat) mindennap tökéletesen ki kell takarítani!

A takarítást este előkészíthetjük már. Ahol sok a dísztárgy, azokat letakargatjuk, a díványpárnákat stb. szintén. Még valami: leszedetlen asztalt éjszakára soha se hagyjunk, akármilyen fáradtak vagyunk is.

Reggel ott kezdjük a takarítást, ahol senki sem alszik, éppen így előre kitakarítható az előszoba vagy a hall, a WC-helyiség stb. Az alvásra használt helyiségek olyan sorrendben, ahogy a felkelés történik.

Ugyanakkor viszont az ágyneműt okvetelenül mindennap szellőztetnünk kell, ha azzal időt takarítunk meg, hát egy helyiségbe összehordva, nyitott ablaknál végezzük a szellőztetést. Ha van nyitott hely (terasz, erkély, folyosó, udvar) ahová kihordhatjuk, az annál jobb, de könnyedén takarjuk le, hogy a piszok, a por, a korom ne lepje.

A régimódi takarítással ellentétben az ajánlott (különösen ott, ahol sietni kell a munkával), hogy már csak a teljesen kitakarított szobába vigyük vissza és rakjuk el az ágyneműt. Ennek egyébként kettő haszna is van: 1. az ágynemű tovább szellőzhet, 2. az ágyneműt tartó bútordarabot belül is kitörölhetjük mindennap.

A takarításra előkészített szobában a szőnyeg leseprése az első, lehetőleg portalanul, nyeles seprővel végezzük. Azután visszahajtva seperjük körül és csak, mikor a por már leszáll, töröljük át a padlót és töröljük le a port.

Port mindennap, mindenütt és mindenről le kell törölni, legalább egyszer, gyermekszobában, étkezőben kétszer is, másodszor általában ebéd után. Seprés előtt le kell takarni: a nyitott könyvespolcot, a csecsebecséket, díványpárnákat stb.

Ahol porszívóval takarítanak, ott a letakarás fölösleges, ott hetenként legalább egyszer minden párnázott bútort kiporszívózunk. Ez az egyik legtökéletesebb takarítási mód.

Ha nincs is porszívónk, akkor is csak jó és finom takarítóeszközöket használjunk. Kefeseprő, nyelesseprő, tollseprő, szőnyegseprő, bútorkefe (külön), szemétlapát, törlők, minden jó és ép legyen, mert csak ilyenekkel teremthetünk igazi tisztaságot.

Továbbá a melléklhelyiségek takarításához kell még: vödör, felmosóruha (nem rongy), valamint kefe, cirokseprő, súrolókefe.

Fürdőszobát csak akkor takarítunk, ha már mindenki megfürdött. A konyha takarítására ebéd után kerül sor. Kamrát egy évben legalább négyszer takarítunk alaposan, de letörölgetni okvetlenül kell kéthetenként ott is.

Azoknál a lakásoknál, házaknál, ahol külső helyiségek vannak: folyosó, terasz, udvar stb. ott ezeket kora reggel takarítsuk.

 

Budapest, 2013. január 29.

Jó egészséget kívánva,

Tisztelettel üdvözli:

Tuba Imre  okl. építész építőmester

hobbi kertész és szőlész-borász gazda


 

Befejezésül pedig egy kis kultúrmisszió

avagy következzen egy magyar irodalmi verses költemény

 

Radnóti Miklós - Erőltetett menet

 

Bolond, ki földre rogyván

fölkél és újra lépked,

s vándorló fájdalomként

mozdít bokát és térdet,

de mégis útnak indul,

mint akit szárny emel,

s hiába hívja árok,

maradni úgyse mer,

s ha kérdezed, miért nem?

még visszaszól talán,

hogy várja őt az asszony

s egy bölcsebb, szép halál. 

Pedig bolond a jámbor,

mert ott az otthonok

fölött régóta már csak

a perzselt szél forog,

hanyattfeküdt a házfal,

eltört a szilvafa,

és félelemtől bolyhos

a honni éjszaka. 

Ó, hogyha hinni tudnám:

nemcsak szivemben hordom

mindazt, mit érdemes még,

s van visszatérni otthon;

ha volna még! s mint egykor

a régi hűs verandán

a béke méhe zöngne,

míg hűl a szilvalekvár,

s nyárvégi csönd napozna

az álmos kerteken,

a lomb között gyümölcsök

ringnának meztelen,

és Fanni várna szőkén

a rőt sövény előtt,

s árnyékot írna lassan

a lassú délelőtt, -

de hisz lehet talán még!

a hold ma oly kerek!

Ne menj tovább, barátom,

kiálts rám! s fölkelek!

 

 (Radnóti Miklós - Bor, 1944. szeptember 15.)

 

 

vissza